Friday, January 28, 2011

petua naik kapaltobang

Tersebut lah al-kisah, adalah budak tu jiwa kacau..tak menyempat2 nak balik gopeng...paksa kakak dia belikan tiket secepat mungkin..(akulah tu) T_T...huhu ok tu bukan petua...situasinya...

sebelum naik kapaltobang...imegresen tahan..

abg hensem: mana pasport cik atau ada x imigresen bg ketas
mcm ni tu ari? (sambil tunjuk slip)
adik cun : eh xde lah encik (malu2 nak pggil abg..sambil buat muka blur..haha gedik)
abg hensem : kalih blakang tanya bos...mcm mana ni tuan?dia xdapat slip tu..
big bos : sambil peluk tubuh...eh mcm mana boleh xdapat..bla.. bla.. bla.. membebel
adik cun : ehh manelah saya tahu (geram sbb nak salahkan ak plak).. staf pakcik yg tak bagi (tanpa segan silu panggil pak cik..haha)
big bos : lain kali mintak..bla..bla..bla..dia bebel lagi..
adik cun : mengiyakan sahaja sambil amik boarding pas yg dah kena cop ngan abg hensem tu.. dalam hati..aduhh hensemnya abg ni...T_T

petua satu : kalau anda landing ja kat mana2 airport sabah..dan kalau anda xde pasport perjalanan.. sila pastikan anda dapat cop pengesahan imigresen ya..simpan slip yg dia bagi..kalau staf tu jiwa kacau lupa nak bagi slip putih tu..INGAT..mintak tau...kes saya ni xlah rumit sangat sbb mampu bersabar bila tgk abg hensem tu..tp ce kalo big bos je yg ada tadi...mesti xboleh tahan..lagipun dulu xde slip2 ni..tunjuk student card ja..huu..lupa pulak skang dah bukan student ums...mujur ada simpan boarding past masa sampai mula2 hari tu..bukan ape sbb ada sesetengah kes, imigresen xlepas kan anda..kena la p naik pejabat apa suma..rumitlah...sbb dah penah terjadi kat parents housemate kakak saya.. INGAT..mintak tau..huhu

on the way nak masuk kapaltobang

sambil brangan..syoknya kalo abg hensem tadi yang dok kat sbelah ak...boleh borak2..heheh.. masuk kapaltobang cari seat..ak masuk ikut pintu blakang..wahhhh nampak dari jauh line ak tu ada 2 kepala lelaki...sbb ak masuk ikut pintu blakang jd ak xnampak muka 2 org tu..excited la ni nak p dok...mintak2 muka sama ngan abg hensem tadi..skali dah dekat.....yessss tahniah eja..duduk tengah2 antara 2 orang pakcik yang gayanya ala2 koporat gitu..adehh terus ak rasa loya2..pening..nak tumbang...

petua dua : jangan dok berangan kuat sangat..hahaha

kecewa...haha

setelah dikecewakan oleh abg imigresen hensem tu..ak patah hati dan amik keputusan untuk tido..hehe alasan..tapi sbenanya..xboleh nak tido..kesian tau..ada baby tu..nangis je..kejap2 mak dia berdiri..kejap2 bapak die pulak sambil dukung2 baby tu..terharu la sat..tgk sygnya parents kat anak..memg bisinglah kapaltobang tu..baby tu xstop nangis..yang membuatkan keadaan betambah teruk..bila baby tu nangis..baby2 lain juga akan turut menangis...betambahlah meriah kan dengan tangisan baby2 yg lain..ak dalam hati..eh budak2ni menangis ke atau ni cara dorang nak bersembang??ntahla..ak rasa mcm nak ja p dukung baby tu bawak jalan2 bg dia diam.. prihatinlah konon..tapi ak takutlah..kang dia tgk muka ak yang ala2 mak tiri ni..lagi dia kuat nangis..huuu..ak pun biar kan je la..ada pak cik depan ak tu pun mcm risau tgk baby tu...kesian tau baby tu nangis sampai tesedak2..ak rasa dia xselesa la..atau dia sakit perut ( xdak pengalaman jaga baby..huu..)

petua tiga : sebelum naik kapaltobang..bg baby anda makan ubat tido siap2..supaya dia xnangis2 heheh...xlah..bawak lah minyak angin ke..mainan kecik2 ke..bagi baby tu selesa..huhu sbenanya mak baby tu pun mcm nak nangis tau..mungkin sbb dia risaukan anak dia dan rasa bersalah ngan penumpang2 yg lain kot sbb bising...huhu kesian kan..harap2 nant anak ak xmcm tu..haha tibe2 pulak..

mcm ni lah gaya baby tu smalam..comel baby tu..kesian...

ok cukuplah 3 petua..tapi yg paling penting sbenanye..kalau nak naik kapaltobang..pastikan ada kad pengenalan..pastikan anda cek btol2...jangan main yakin je..sbb tanpa kad pengenalan..anda tak akan kemana2..percayalah...ini mengikut pengalaman sebenar..huhu..beli tiket baru lah jawabnye..


ini kejadian sebenar..muka mak cik syikin kena tinggal sbb tertinggal IC..
hihi..sabo la ye mak cik..:'(


5 comments:

yanaizwan said...

gedik btul aku tgk situasi hg yg pertama tu...tp aku pn pnah jd cam hg...diapit oleh 2 lelaki gemuk...aku smpai jd sempit nk duduk dlm flite air asia yg mmg sedia sempit tu...plus hg kna tmbh tips jgn dtg lwat sgt...kalo x jd cam aku terlepas kapaltobang =p

norrohaniza said...

haha..hanya yg penah rasa ja tau keadaan sebenar bila diapait oleh dua lelaki yg menkonker tempat duduk kan izwan..salahkan air asia bg seat sempit sgt!!hahah..ak duduk keras ja..nak kangkang sket xbleh..depa konker dah..nak letak tangan pun xleh gak..hasilnya jadilah ak seperti mentadak mentadu..merekot ja..aooo tolong jgn bayangkan..huhukk T_T

yanaizwan said...

haha...crius aku dpt bygkan situasi hg tu n aku pn pnah alami gk...tp time tu aku tmbh lak ngn pakcik dpn aku tu yg x reti dok diam smpai kan meja dpn aku tu pn terbuka n x leh tutup2 da...mmg x le tdo aku dlm flite tu...bla aku turun flite tu aku rs mcm nk bunuh org je haha

norrohaniza said...

hahah...ak plak..elok flite landing sampai lcct ja..uncle sebelah promote bisnes dia..ak siap dapat bisnes kad dia lagi..hahah..mujurlah hg xbunuh weh..kalo x..tetiap tahun ak p malawat hg kat penjara kajang..ngehehe.. ;p

yanaizwan said...

hahaha...pakcik tu promote bisnes apa la kt hg... aku pnah skali tau naik flite mlm nk g kk, da nama pn nek flite mlm kn, mst la aku nk tido, skali pkcik sebelah aku ajak bersembang...slama 2jam setengah aku kna smbg ngn dia...tu pn rs cam nk bunuh org gk....

hehe sbb aku x nk nyusahkan hg kna dtg lawat aku tetiap thn la aku le sabar g dr bunuh org..aku bunuh semut je ganti bunuh org :p