Monday, July 3, 2017

Cara memasak rendang ayam

Dah habis raya baru nak kongsi resipi rendang ek?hihi..
Rendang ayam antara masakan yang popular masa hari raya
Ibarat kalau xde rendang...raya tak de makna la kan..hehe..
Hari ni cik norro nak kongsi gambar macam mana sebelum kejadian rendang yang mak cik norro masak


Ok..nampak macam ada ayam (kerat 12) , then cili kering yg di blander dengan bawang besar, bawang putih, garam sikit and gula sikit kot ? (Xsure sebab xnampak garam and gula), pastu ada bawang yg tak kena potong, bawang besar and bawang putih, then nampak mak letak kerisik...ini may b 2 sudu besar.


Ok lepas tu nampak mak masukkan santan, serai, daun kunyit hmmm ape lagi ek.... ohh ada lengkuas jugak hari tu seruas..
Rasanya itu je la kot..hehe

So nanti bila dah masuk semua bahan ni dalam kuali, baru nampak mak pasang api dapur and biar saje..guna api kecik..sekali sekala kacau sebab xnak hangus kat bahagian bawah dia.

Semua bahan ni ikut suka sukatan dia...main agak agak je..memasak ni kena ada instinct..hihi ayat cover ok..

Saja nak syer gambar ni untuk rujukan akan datang..
nanti mana la tahu one day kena masak rendang..at least nanti ada la bayangan macam mana rupa kejadian rendang tu sebelum jadi rendang..
Nak pastikan cik norro berada di landasan yang benarrrrr...
Hihih.. ^_^

Ok sekian terima kasih.
Itu sajela..
Cara memasak sangat..sorryla ek kalo entry ni tak banyak membantu..