Monday, December 5, 2011

mencari tempahan wajid a.k.a pulut kacau di ipoh?


heheh
mcm biasalah
tajuk propa!!!

okeh
penah dengaq wajid?
kalau belah utara org panggil pulut kacau
dah nama pun pulut kan
of kos lah bahan utama dia terdiri daripada pulut
selebihnya bahan2 dia adalah gula merah and gula pasir
jangan pulak p tambah serbuk perasa
x ori okeh
dan xmacho lah masak pakai serbuk perasa hehe :D

baiklah ni ari cikgu norro nak cerita pasal wajid
wajid ni sangatlah sedap
dia rasa manis and lembut
tapi dia depends kat org la
ada yg suka wajid yg keras2 sket pulut dia
ada yg suka lembut senang nak gigit kan tp nant leceh
sapa gigi lobang melekat kot celah2 gigi..
heheh

pilihan cikgu norro
wajid yg lembut2 sket n manis
sebab apa??
sebab cikgu norro manis dan jugak lembut orgnya..bueekkk
hahah!!!

okeh xmau merapu.
wajid ni sedap dimakan begitu sahaja ataupun letak atas roti paun tindih dua n makan ngap ngap
selalunya org buat wajid ni untuk majlis2 istimewa mcm
majlis betunang ka
majlis nikah kawin ka
majlis berendoi ka
majlis khatam Quran pun boleh
dan yg sama waktu dengannya
asalkan istimewa
kira jaranglah org nak saja2 buat wajid ni
sebab leceh gak nak sediakan wajid
perlukan kesabaran dan kekuatan mental dan fizikan yg tinggi!!
okeh jom tengok sket gambar wajid in the making


lepas gula pasir n gula merah dan masak sepenuhnya masukkan pulut yg dah dimasak


then kacau sampai dia likat

then kacau lagi sampai dia melekit2 mcm ni
then sejukkan
dah siap
nampak mcm mudah kan?
tapi memang xsemudah yg disangka
sebab nak kacau gula tu kena kerap n xboleh tinggai
kalau x..pakat hanguslah gula
makan wajid hangit lah jawabnya heheh

kot siapa yang teringin nak tempah wajid
bleh la tempah wajid buatan mak ngah
area ipoh boleh yg bukan dari ipoh pun boleh
buatan insyaAllah dijamin bersih
dan rasa sedap sehingga menjilat jari
serius xtipu :D

petua nak bg wajid sedap: masak skali dengan daun pandan dua tiga helai dan masaklah dengan kasih sayang ;p


No comments: