Monday, March 7, 2011

petua hilangkan parut jerawat


ehem..ehem..
segmen petua kembali
haha

petua nak hilangkan parut jerawat
boleh cuba tepek asam jawa kat muka ya
tepekkan dekat tempat parut jerawat tu

amalkan selalu
barulah berkesan
sambil2 nak iron baju p kerja tu
bleh la tepek asam jawa
tepeklah dalam 10-15 minit

nak senang gunalah
asam jawa yang dah siap buang biji
asam jawa cap adabi ka
atau apa2 brand pun xpa
asalkan asam jawa
dan bukanlah asam keping hehe
slamat mencuba ya

p/s: jangan lupa cuci plak lepas 15 minit tepek dan satu lagi jangan dok buat pasai p recycle asam jawa tu p buat masak gulai na..kalau x mungkin bukan sahaja parut jerawat yang anda dapat malahan free2 ja nant anda akan dapat parut2 yang sama waktu dengannya hehe..


nama : eton
masalah jerawat : TIADA
boyfriend : ramai..hehe ;p


12 comments:

Nurhasyimah Musa said...

1st skali aku nak cakap;
KUCING KO COMEL GILER!!!!!!!!!!!
Geram aku weh...!!

2nd, ko dah try ke petua ni?
memang berkesan ekh?huhu..

norrohaniza said...

haha..syima jangan geram weh..ak pun geram dengan kucing ni..bersih gila..tapi playgirl..haha

petua tu sepupu aku yang amal..berkesan weh..parut jerawat hilang..tapi kena slalu amal la :)

Nurhasyimah Musa said...

okey..=)
nak buat lah camni..huhu..

norrohaniza said...

haha..ok syima..selamat mencuba..hehe..kalau berkesan bgtau aku wei..ngee

Dr Hasseenah Hassan said...

Hmm...menarik cara menghilangkan parut ni. Makan pun nak kena jaga. Kalau tak jerawat baru tumbuh and you to start all over again utk hilang parut. Stay away from refined sugar eg biscuits, candy and soft drinks.

norrohaniza said...

Dr. Haseenah Hassan.. tq2 atas nasihat yang diberikan untuk elakkan jerawat..terkejut ni dr singgah dekat blog saya..i do visit ur blog and saya dapati blog doctor pasal jerawat rupanya..nice to meet u doctor! hehe :)

oktant said...

Asam jawa ni mmg baik utk kulit, kan?

Sy pun pernah letak asam jawa kat tangan yg berparut dulu. Alhamdulillah, beberapa minggu lepas tu parut pun hilang.

norrohaniza said...

oktant: ye.btol tu.tapi kite kena rajin amal.hehe..

mungkin lepas ni kita boleh buat kajian 'asam jawa berkesan membantu hilangkan parut' hehe..

btw thanks sebab sudi komen :)

Anonymous said...

kne amalkn wktu ble ek??? sblum tdo ke...tiap2 pg ke...ke xkire ble???brapa kali sehari????

norrohaniza said...

Anonymous: boleh amal bila2 masa pun sebenarnye.ikut keselesaan.mcm sepupu dia amal tym nak iron baju sebelum p keja pagipagi.sambil2 iron baju asam jawa pun kering kan.then p mandi terus cuci..jimat la masa sikit.sambil tengok tv pun boleh..sambil nak dodoikan anak pun xpa..sebeblum tido pun boleh..tapi kena make sure cuci la sebelum tido tu..sebab takut semut hurung muka pulak nant..hehe..sehari sekali pun dah cukup..seminggu buat la dua tiga kali..kalau lagi rajin..buat hari2 pun boleh..hee

trima kasih sudi tinggalkan komen :)

NUR AMALINA said...

asam jawa tue takpayah letak air sikit ke?

Anonymous said...

Nur amalina..letak air sikit pun lagi elok..bagi die lembab n lembut sket..senang nak sapu kat kulit..tapi jangan cair sangat..nant macam sapu air je pulak kat muka..kan?so kite agak2 la asalkan die lembut n senang nak tepek asam jawa tu kat muka kita..hehe ok?tq nur amalina tinggalkan komen...harap petua ni berkesan n amalkan slalu ye.. ^_^ -norrohaniza-