Thursday, April 12, 2018

Resipi tradisional kuih sri ayu

Gadis ayuuu..lesung pipit di pipi
Ayuuuuu
Sungguh ayuuu

Hehe
Hai semua..hari ni cikgu norro teruja nak kongsi satu resipi istimewa..kuih sri ayu..haha istimewa lah sangat kan? 

Bagi cikgu norro, istimewa lah sebab ni resipi dari mak mertua..hehe..bukan senang nak korek petua dari orang tua supaya masakan jadi sedap..hehe..eleh korang pun kalau dapat korek petua dari orang orang lama sure korang pun sama teruja nak try macam cikgu norro kan? 

Seminggu berkampung kat umah mak mertua dapat lah korek satu resipi and cikgu sharekan resipi ni supaya bermanfaat untuk lebih ramai orang lagi. Dapat la jugak pahala kan? Hihi.. motip nak cakap kat sini kena slalu berkampung lah kat umah mak mertua ek? Dapat banyak sket resipi nanti..hihi

Ok ni resipi buat kuih sri ayu yang lembut dan sedap. Boleh cuba sebab bila skali try je cikgu norro punya kuih tu memang hasil dia sangat memuaskan..haha puji diri sendir ek :p

Bahan yg diperlukan mudah dan simple aje

Gula satu cawan
Telur 2 biji
Overlaid 1 sudu kecik
Perasa pandan/ daun pandan
Santan/susu cair satu cawan
Tepung gandum 2 cawan

*Petua dia, mak mertua pesan santan atau susu tu jangan lebih dari satu cawan. Kalau nak guna daun pandan asli, blend skali dengan santan atau kelapa tu, yg penting hasil dia nak guna nanti satu cawan aje.

Ok ni bahan dia. 
Mula mula pukul gula ngan telur sampai kembang, masukkan overlaid, masuk santan(yang dah dicampur dengan air daun pandan yg dah di blend) separuh, pukul lagi sampai kembang then masukkan separuh lagi santan ingat eh...(santan campur pandan ni jangan lebih satu cawan),
Last skali masukkan tepung sikit sikit. Jangan lebih dari sukatan (2 cawan) 
Sukatan macam biasalah, petua dia guna cawan yg sama untuk sukat semua bahan..hehe 

 Tadaaa..dah siap pukul, nampak tak berapa hijau

Tambah sikit pewarna hijau bagi warna dia cantik lagi bila dah masak

Ni cikgu norro tapis dulu sebab nak hasil yang lagi halus..hehe

Kelapa parut, campur dengan gula and garam sikit bagi lemak

Dah ready nak masuk acuan, tekan sikit kelapa ni bagi mampat..kalau xnak guna kelapa..sapu dulu acuan ni dengan minyak ke mentega xnak bagi dia melekat

Boleh tuang dah bahan yang dah di tapis tadi, tuang jangan sampai penuh sangat, nanti dah masak melimpah pulak
Then kukus lebih kurang 10 ke 15 minit


Taaaaaadaaaaaaaa..dah siap..
Bau dia wangi gila sbb pakai daun pandan asli
Lembut sungguh xtau sebab apa tapi mungkin sbb ikut petua yang mak mertua ajar kot? Haha

Ammar assyifa makan tak boleh stop nampaknye
Sedap sungguh ek? 
Hihi

Paling best sebabbbbb


Tiba tiba ada pelanggan ek..baru first time buat ada pelanggan dah..hebat kan? :P
Hihi

So itu sajelah yang dapat cikgu norro share untuk kali ni..semoga bermanfaat dan boleh jadi rujukan di masa akan datang..hehe :)

Terima kasih mak, share resipi ^_^

#doneKuihsriayu 

No comments: