Friday, June 9, 2017

Resipi kuih buah melaka (onde onde)

Rajin bukan? Hihi hari ni cik norro nak syer macam mana cara nak masak kuih buah melaka atau pun ada orang panggil kuih onde onde. Paling nikmat makan kuih ni bila masuk mulut...popppp dia meletup kat dalam mulut..hehe sedap okeh.. Dulu masa study kat sabah kawan baik cik norro suka makan kuih ni. Bila tanya sebab apa? Dia cakap sebab awek dia rajin buatkan kuih ni and sedap..hihi wandy harap2 wife ko sampai sekarang la rajin buatkan kuih ni untuk ko ek ;p

Bahan nak buat Kuih buah melaka ni sangat simple. Cumanya dia agak renyah sebab kena gentel satu satu. Kesabaran okeh..kalo nak ikut boleh je beli kat bazar ramadhan..in fact..dah beli pun last week...namun macam biasela..rasanya mengecewakan...heishhh cuba la ikhlas sket bejuai kat bazar tu...ni dah la xde rasa...yang ada rasa teraniaya je sebab beli wuu...so disebabkan itu...terpaksalah merajinkan diri buat sendiri kuih ni. So dekat bawah ni antara bahan utama yang diperlukan dan cara nak buat buah melaka.


Bahan utama tepung pulut, gula kabung, daun pandan dalam 10 helai macam tu.
Cik norro guna daun pandan sebab rasa dia lebih sedap dan lebih asli. Tapi kalau korang xde daun pandan boleh la guna pencelup hijau..cuma rasa dia x asli la and tak wangi.

So mula mula gunting daun pandan and then masuk dalam blender. Letak air sikit supaya mudah nak blend. Pastu tapis and amik air pandan yang dah di blend tadi.
Tuang tepung dalam bekas and masukkan air pandan yg dah diblend tadi. Gaul sampai dah tak melekat kat tangan. Semua ni agak2 saje. Ikut instinct..hehe...jangan keras sangat jangan lembik sangat..again...agak agak saje. Hehe...
Dalam masa yg sama kerat gula kabung tu kecik2 supaya nanti muat nak letak dalam buat melaka.

Bahan yang terakhir ialah kelapa parut. Kelapa parut ni nanti gaulkan dengan garam supaya dia ada rasa lemak. Lemak kelapa parut ni la yg menjadikan buah melaka korang tu sedap atau tak nanti. Selalu kalo beli kat kedai jarang dapat jumpa yg lemak dan sedap sebab diorang akan guna yg recycle punya kelapa parut..hampas kelapa....hampehh btoi...huhu tapi bukan semua..ada je peniaga yg jujur juai yg sedap..tapi jarang dapat jumpa yg juai dengan ikhlas..betul tak?


Ok dah gentel gentel macam tu...gula melaka dah isi kat dalam. Then panaskan air sampai mendidih and masukkan tepung yg dah digentel ni. Macam mana nak tau dah masak? Ye soalan yang bijak..hehe buah melaka ni akan terapung dalam air mendidih tu..tu tandanya kuih ni dah masak. Then angkat and gaulkan dalam kelapa yg dah diparut tadi...


Tadaaaaa...dah siap...hebat bukan?hihi ok sebab apa kaler dia hijau slow xmacam kaler kat bazar? Ini sebab cik norro guna bahan asli warna dari daun pandan tu semata mata. Tak campur pewarna hijau atau pencelup. So kalau lepas ni korang nak pilih kuih..nak tau dia asli ke tidak....korang tau la..tgk la yang warna slow sikit ek.



Abang arsyad pelanggan pertama..hehe sedap kan mak teh masak kuih buah melaka ni arsyad?tengok muka arsyad pun dah tau dahhhh...sedap..(paksaan) hihi :p

Ok la selamat mencuba.. and selamat berbuka puasa. Semoga entry ni bermanfaat okeh :)


No comments: